Wednesday, January 13, 2010

Dagsavisen

www.dagsavisen.no/kultur/article463010.ece

I pakt med temperaturen


Terje Isungset kan ikke svare på om navnet hans har vært avgjørende for instrumentvalget, men spiller inntil videre utelukkende på instrumenter av is. Foto: Scanpix
– Det fine med å jobbe med is er å se at mennesker har lite å stille opp med i den store sammenhengen. Å kjenne at vi er små, sier Terje Isungset. Som fortsetter å spille på instrumenter av frosset vann.
GEIR RAKVAAG i dag
Terje Isungset gir ut sitt nye album «Winter Songs» om to uker. Hans sjette der han bare bruker instrumenter av frosset vann. Plata kommer ved neste fullmåne, siste helga i januar, samtidig som han igjen spiller på Ice Music Festival på sitt fødested Geilo. Han har selvfølgelig ikke noe mot at det har vært svært kaldt i det siste.

– Nei, jeg synes det er deilig, jeg. Det gjelder bare å ta på seg gode klær og være i aktivitet, sier Terje Isungset.

Han forteller at instrumentene av is låter bedre jo kaldere det er. Når temperaturen nærmer seg null blir de naturlig nok vanskeligere å håndtere.

God klang
Den britiske avisa The Guardian skrev i forrige uke en forhåndsomtale av isfestivalen og den nye plata. Med begeistrede begreper som «cool classics», «strange warmth» og «shivers down my spine». Isungsets prosjekt har vakt internasjonal oppsikt de ti årene som er gått siden det startet.

Arbeidet med instrumenter av is begynte med et bestillingsverk til Vinterspillene på Lillehammer i 2000. Der kombinerte perkusjonisten is med vanlige instrumenter.

– Klangen var helt vidunderlig. Det låt så vakkert og unikt at jeg ville jobbe videre med dette, forklarer han.

– Jeg fikk en idé om å lage sju CDer, en serie med forskjellige uttrykk. Den siste kommer neste år. Den blir kun solo-is, mens den som kommer nå er så mangfoldig som mulig i forhold til de stramme grensene isen setter. Jeg har med isgitar, ishardingfele, stemmer og sangkor. Den er mer variert i klangene enn de forrige.

Viktig ressurs
Terje Isungset skjærer selv ut instrumentene sine med kniv. Hvordan lager han ei hardingfele av is?

– Kroppen er av is. Jeg har brukt vanlige strenger og stemmeskruer. Det er Nils Økland som spiller på den, forteller Isungset. Han har også med Sissel Walstad på harpe, Espen Jørgensen på gitar, Lena Nymark som sanger og St. Hallvardguttene.

– Jeg lar andre spille på strengeinstrumentene. Jeg har så godt som utelukkende spilt på frosset vann selv. Det er en stor ære å få spille på verdens viktigste ressurs.

Plata er tatt opp under forrige isfest på Geilo, og i en isdom i Val Senales i Italia, på en isbre 3.000 meter over havet. Isungset kommer til å fortsette å gjøre slike iskonserter, også etter at han er ferdig med å lage plater med denne materien.

Låner fra naturen
– Alle instrumentene som blir brukt er laget fra gang til gang. Jeg har en frysehenger som jeg kan turnere med, men på platene er alle instrumentene nye. Jeg bruker aldri samme instrument på to plater. Det er hele poenget, sier Terje Isungset.

Med dette konseptet er det naturlig at han er mer enn gjennomsnittlig bekymret for klimaendringene.

– Jeg har alltid vært opptatt av klimaet. Det er en viktig del av budskapet mitt. Det ligger som en kommentar i musikken. Med et perspektiv som er viktig. Jeg låner instrumentene fra naturen, og leverer dem tilbake etter bruk. Det setter ting i perspektiv. Jeg gjorde en konsert i Svartisen, der jeg fikk et ishorn som var 2.500 år gammelt. Jeg spiller på det, og så er det borte. Det minner oss om hvor kort tid menneskene lever, i forhold til hvor lenge jorda eksisterer.

No comments: